Guide – Beställa vinyl från utlandet


vinylnytt vinylnytt.se svensk vinyl avenged sevenfold iron maiden fall out boy veronica maggio

Många gånger när vi länkar till sidor här så är det dem stora utländska sidorna som kommer upp. Tyvärr så har USA och vissa länder i Europa kommit en bra bit längre än Sverige när det gäller vinyl-intresset och vi samlare har inget annat val än att söka oss utomlands efter de där vinylerna vi vill ha. Så här kommer en liten guide med tips och saker att tänka på när du beställer utomlands.

Det finns en del saker att tänka på innan man beställer utomlands, även om det har blivit väldigt mycket enklare senaste åren så finns det fortfarande några fällor man ska se upp för!

Frakt – Måste det vara så dyrt?!
Det snabba svaret är, nej det behöver inte alltid bli dyrt, trots att du beställer från USA.
Om vi tar den enormt populära butiken HotTopic till exempel, de har de senaste åren kommit med en mängd eftertraktade släpp, både nya och repress av gamla klassiker. De tar för en enkel skiva 40$ i frakt till Sverige, vilket blir runt 350:-, vilket låter enormt mycket! Men lägger du till 7 skivor till så stiger endast frakten med 70:-! Det är nu det börjar bli intressant, för om man kollar på priserna på många av skivorna ligger de runt 20$ och i vissa fall på dubbel-lp och exklusiva titlar upp emot 35$. Så det skulle med dagens kurs bli mellan 160-280 kronor. I en Svensk butik får man ofta betala runt 200-290:- för liknande titlar.
Börjar ni nu se vart jag är på väg? Man skulle kunna spara runt 40 kronor per skiva man köper, så lägger du en beställning på en bunt med skivor från HotTopic skulle inte den där frakten som i början verkade så dyr inte bli så hemsk om man ser till den totala kostnaden. Visst, i vissa fall blir det en aning dyrare, men med tanke på att dessa skivorna inte går att få tag på i Europa någonstans så är det i många fall väldigt värt det!
Denna principen är densamma på i stort sett alla utländska sidor, även om HotTopic är skräckexemplet när det gäller dyr frakt!

eBay – Hur riskfyllt är det egentligen
Sanningen är att det är väldigt säkert, om man vet vilka saker man ska kolla efter!
Eftertraktade skivor hamnar ofta på eBay innan de ens gått till försäljning på den officiella sidan! Marknaden för exklusiva titlar är enorm, och det är många som köper enbart med syftet att sälja vidare, tyvärr. Men man kan göra fynd även här, skulle den där senaste Fall Out Boy skivan sälja slut på HotTopic innan du hann lägga en beställning kan man fortfarande ha turen att hitta den på eBay till ett relativt rimligt pris.
Håll utkik efter hur många positiva omdömen säljaren har! Och kolla om bilden i annonsen verkar vara en bild tagen från nätet, eller en egen bild. handlar du dessutom via PayPal så får du ytterligare säkerhet i dina köp via eBay. Vi kommer väldigt snart ha en komplett guide till hur du fyndar via eBay, så håll utkik efter den!

Olika varianter – Kolla vad för möjligheter du har
Många gånger finns vinylerna att köpa i en mängd olika varianter, HotTopic till exempel har nästan uteslutande färgglada splatter, picturediscs eller liknande i sin butik, dessa kostar oftast lite mera och är oftast väldigt begränsade, runt 1000 exemplar. Sen glöm inte frakten dessutom..
Bandets egna butiker brukar i många fall vara betydligt billigare både när det gäller skiva och frakt! Oftast brukar det vara en standard version man köper då, men du kan hitta coola varianter även via artistens butiker ibland. Så innan du lägger din beställning var säker på att du spenderat några minuter med att kolla upp dina valmöjligheter. Google är din bästa vän många gånger som samlare!

Tull – Kommer paketet fastna? Vad kommer det kosta?
Många gånger är svaret nej, det kommer inte fastna i tullen. Beställer du från eBay är det nästan garanterat att det kommer dyka upp på närmsta postkontor utan några bekymmer. Är man osäker kan man i många fall även be avsändaren att märka din försändelse som gåva eller sätta värdet under 20$, då går det genom tullen utan bekymmer.  Tänk dock på att om du sätter ner värdet, då kommer du inte kunna kräva mer än den summan tillbaka via din försäkring om något emot förmodan skulle gå snett i frakten, något att tänka på om du beställer någon riktig dyrgrip online!
Beställer du via en butik ska du hålla koll på om du får ett trackingnummer eller inte, får du det då är det nästan garanterat att den kommer fastna i tullen och du får betala skatt på paketet.

Jonathan Lindfors

Jonathan Lindfors

Owner - Editor in chief - Writer - Blogger

Total tech-freak that loves music on vinyl. Writer for a few other sites and editor in chief for www.musicnews.se . I'm also running my own personal blog at www.jlindfors.com , please check them out if you like my work.
Jonathan Lindfors

Latest posts by Jonathan Lindfors (see all)

TwitterFacebookShare

Jonathan Lindfors

About Jonathan Lindfors

Owner - Editor in chief - Writer - Blogger Total tech-freak that loves music on vinyl. Writer for a few other sites and editor in chief for www.musicnews.se . I'm also running my own personal blog at www.jlindfors.com , please check them out if you like my work.